Madur

myself
divider

The Artist
Picture made by C.A. Hyatt, photographer

OVER DE KUNSTENARES


Door vormentaal gevoel en waarneming zichtbaar maken, de verbinding zoekend met mijzelf en de ziel van het materiaal. De buigzaamheid van steen, verborgen schoonheid uiterlijk laten stralen, soms met een knipoog, vaker ontroerend. Begonnen als autodidact met verf en steen heb ik na een aantal jaren toch lessen genomen bij Beeldhouwcentrum Koudum en bij schilderes Jeltje Baas. Dit is de verdieping van mijn werk ruimschoots ten goede gekomen.

Al werkend aan een beeld daal ik af naar de duistere kamers van het onderbewustzijn. Wat drijft mij op dat moment in de richting die mijn schepping van het beeld of schilderij gaat. Ik weet het niet. Het is letterlijk tasten in het duister en erop vertrouwen dat het goed komt. Niet gaan sturen met het hoofd. Niet denken van zo is het esthetischer. Zal men het straks wel mooi vinden? Laat het gaan zoals het wil gaan zonder inmenging van de eigen wil. Het onderzoek in de eigen catacomben, naar de eigen emotie is het belangrijkst, want dat wat ervaren is wil tot uitdrukking komen. Toch blijft de geconditioneerdheid van de opvoeding een grote rol spelen bij de uiteindelijke totstandkoming van een beeld. De sobere uitvoering benadrukt op subtiele wijze de emotie en vrolijkheid en humor ontbreken hier en daar ook niet.

Geboren in het Drentse Gasselternijveen, bracht ik mijn vroege jeugd door in Zuid-Amerika. Ik heb gewoond en gewerkt in Zwitserland, Italië, Saudi-Arabië en Nederland. Al deze ervaringen hebben grote invloed op mijn kijk op de wereld gehad en maken mij tot de kunstenares die ik nu ben. Groot mededogen voor de medemens en een groot hart. Het uitdragen van dit mededogen uit zich in mijn beelden en schilderijen.

Mijn beelden willen een interactie tussen emoties bewerkstellingen van maker naar aanschouwer. Wat doet het beeld met de kijker. Welke gedachten worden in gang gezet. Wat wordt er bij de toeschouwer geraakt en doet hij of zij daar iets mee. Gaat er thuis over het geraakte gevoel gepraat worden. Vormt dit een beter begrip voor de ander of voor het anders zijn. Gaat men de angst en de schaamte voorbij door zich kwetsbaar op te stellen?

Ervan uitgaand dat niets goed of fout is, maar alles en iedereen bestaat en dus gewoon IS, wil ik ook dat aspect in mijn beelden tot uitdrukking brengen en stralen zij een stukje imperfecte schoonheid uit naar de imperfecte medemens.

Voel en onderga zonder oordeel. Het maken van een kunstwerk begint intuïtief en gaat een samenwerking aan met technische vakkennis en veel denkwerk. Hoe maak je wat je voelt zo zichtbaar dat anderen het ook kunnen ervaren.
Met steen ben ik zover dat ik er helemaal op vertrouw al werkend, zoekend en voelend vanuit een klomp steen de uiteindelijke vorm zal ontstaan. Alles in mij en om mij heen bepaalt mede hoe de vorm wordt. Natuur is niet te verbeteren noch te verfraaien, maar de innerlijke schoonheid meer zichtbaar maken kan misschien wel.

Met liefde opgetekend,
Margreet Duursema

 
Home
Info
Myself
Stone
Bronze
Paint
Contact
Bizbook